Zaterdavond  15 Oktober was de Rehobothkerk te Urk weer het decor van een nieuwe editie van "Excelsior in Concert", het jaarlijkse grote concert door het Christelijk Gemengd Koor Excelsior uit Urk o.l.v. Minne Veldman.
Dit keer ging  het om het 40-jarig jubileumconcert en de presentatie van de CD "Eens en voorgoed". Op de cd en tijdens het concert werd Excelsior begeleid door een prachtig instrumentaal ensemble: Heleen Knoop en Corrie Wielink (viool), Myrthe van Hulst (cello), Gerlinda van den Berg (panfluit), Severin van Dijk (dwarsfluit), Diana Abspoel (hobo), Marco den Toom (orgel) en Johan Bredewout (piano).


YouTube clip van het programma "Binnen de Dijken" van  Omroep Flevoland

 

 

 

 

urk111015a_b600p

 

Urk is een zanglustig dorp, getuige de vele zangkoren die er actief waren en zijn. Het allereerste koor op Urk werd opgericht in 1892: het was een gemengd koor met de naam Excelsior, een initiatief van een zekere onderwijzer Jonker. Vijf jaar later was ook voor het eerst sprake van een mannenkoor, met de naam Kweek en Kunst. Dit Excelsior deed in de jaren ’20 van de vorige eeuw al mee aan concoursen en sleepte daarmee diverse prijzen in de wacht. Dit gemengde koor is op een gegeven moment opgeheven. 


Toen in 1971 opnieuw een gemengd koor op Urk werd opgericht, kreeg ook dit koor de naam Excelsior mee. De eerste dirigent was een zekere Janssen. In 1974 kwam de bekende Urker dirigent Frits Bode aan het roer. Later stond het koor nog onder leiding van Carel Chr. Schulz (1990-2002) en Jacob Schenk (2002-2006). 

cdexcelsioreensenvoorgoed-klein
In het jaar 2006 maakte Excelsior een nieuwe start. Het koor fuseerde met het Christelijk Gemengd Koor Adoramus, dat in 1998 op Urk was opgericht en sinds die tijd onder leiding stond van dirigent Minne Veldman, die ook de muzikale leiding kreeg over dit vernieuwde Excelsior. Er is toen begonnen met een geheel nieuw repertoire. Het koor groeit de laatste jaren weer in ledental en kwaliteit, niet in de laatste plaats door de komst van veel jonge leden. Dit heeft na vijf jaar geresulteerd in de opname van een cd, die wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het koor. Op de cd en tijdens het concert wordt Excelsior begeleid door een prachtig instrumentaal ensemble: Heleen Knoop en Corrie Wielink (viool), Myrthe van Hulst (cello), Gerlinda van den Berg (panfluit), Severin van Dijk (dwarsfluit), Diana Abspoel (hobo), Marco den Toom (orgel) en Johan Bredewout (piano).


YouTube clip van het concert

Excelsior repeteert wekelijks op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Rehobothkerk te Urk. Op woensdag 19 oktober 2011 wordt een 'open repetitie' gehouden. Op deze avond kunnen nieuwe leden en belangstellenden geheel vrijblijvend een keertje meedoen met de repetitie.

 

Bron: http://www.minneveldman.nl

Zingen in de Zomer - www.zingenindezomer.nl/site/index.php/video-s-van-derden/53-omroep-flevoland/387-jubileum-en-cd-presentatie-concert-excelsior - - localhost(127.0.0.1) - 25-05-2022 00:45:32 Europe/Amsterdam) - Server: oranje.zingenindezomer.nl