{rawcontent rc=99}
Uitzending gemist? Bekijk hierboven de film via de player van uitzendinggemist.nl

URK – De VPRO zond op dinsdag 4 januari 2011 de film ”Hallelujah” over het gelijknamige jubilerende Urker mannenkoor uit.

Tiemen Roos (al 27 jaar lid van het Urker Mannenkoor)  zegt hierover: "Zoals jullie mij kennen zal ik niet snel reclame maken voor een televisie-uitzending (ik heb zelf niet eens TV),  maar deze keer maak ik graag een uitzondering. Het gaat om een documentaire-film waar naar mijn diepe overtuiging een getuigenis van uitgaat!  Het is geen documentaire in de klassieke zin van het woord, maar meer een portret van het koor, geweven rond de persoonlijke levens van enkele leden, en gelinkt met de actualiteit van de Urker samenleving. Deze film moeten jullie echt allemaal gaan bekijken! 

Voor deze film is ons koor een jaar lang gevolg door een cameraploeg en zijn vele interviews afgenomen. Uit de meer dan 100 uur beeldmateriaal is een 80 minuten durende documentaire gemaakt. Als koor hebben we de premiere al mogen zien en IEDEREEN was diep onder de indruk. 

In de film over het Urker Mannenkoor, door filmmaker Kees Brouwer (geboren Urker) het embleem van de Urker samenleving genoemd, wil Brouwer afrekenen met een aantal clichés over Urk. Hij is daar naar mijn mening zeer goed in geslaagd.

Toen duidelijk werd dat de VPRO de uitzender zou worden, heeft het bestuur van ons koor met de VPRO-directie een stevig gesprek gevoerd. Daarin zijn garanties gegeven m.b.t. respectering van onze identiteit. Het koor heeft zich bewust kwetsbaar opgesteld, met in ons hoofd het bijbelwoord dat we niet mogen weigeren als iemand getuigenis vraagt van de hoop die in ons is. Ik kan, nu de film klaar is, alleen maar zeggen dat wij niet beschaamd zijn geworden." 

 

 

Dat de  film wordt uitgezonden door de VPRO is inderdaad  een niet voor de hand liggende samenwerking. Tiemen Roos hierover:
" Het Urker Mannenkoor en de VPRO. Toen we met de filmmaker  in zee gingen, was nog niet bekend welke omroep de film uit zou gaan zenden. De film is namelijk betaald uit een subsidiepot voor bijzondere projecten (het Nederlands Filmfonds), omroepen konden later hierop inschrijven. Aanvankelijk was de IKON in beeld, maar de VPRO heeft met hen geruild omdat Kees Brouwer voor de VPRO in het verleden diverse aansprekende documentaires heeft gemaakt (onder meer de zgn. Wouter Tapes over voormalige PVDA-leider Wouter Bos, over voormalige commandant der strijdkrachten Dick Berlijn en over oud-wereldkampioen dammen Ton Sijbrands).
"

In Het Reformatorisch Dagblad werd het volgende artikel over deze film gepubliceerd:

De film, een zogenaamde Teledoc, wordt ’s avonds om 20.20 uur op Nederland 2 uitgezonden. Het betreft een „persoonlijke film” van Kees Brouwer, die bekend werd van onder andere ”De Wouter Tapes”. Het Urker Mannenkoor Hallelujah onder leiding van Bert Moll viert dit jaar z’n honderdjarig jubileum.

Een Teledoc is „een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp, dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een breed publiek”, aldus de VPRO in een persbericht.

In de film brengt Brouwer naar eigen zeggen „persoonlijke verhalen van geluk en ongeluk, van geloof en ongeloof, van zonde en berouw. De verhalen zijn aangrijpend. Over een verongelukte visser, de aanvechting van begane zonden, liefdesgeluk, de moord op een Urker jongen. De levens van de mannen worden gevat in het zingen van het geestelijke lied.”

 

 In een persoonlijke toelichting bij de documentaire noemt Brouwer het Urker Mannenkoor „het embleem van de Urker samenleving.” Via een portret van het koor wil hij „doordringen tot de kern, de ziel van de Urker gemeenschap, en tegelijkertijd de clichés over Urk achter me laten.”

 

Brouwer en zijn hele familie wonen zelf in Urk. Zijn vader zong vroeger in het Urker Mannenkoor. In 2007 ging hij voor het eerst naar een uitvoering. „Het koor kwam de concertzaal binnenlopen, rommelde zich in het gelid en wachtte. Op het teken van de dirigent barstte er een ware orkaan los, heel hard en heel zuiver. De koude rillingen liepen over mijn lijf. En toen een moment later die honderd man, met zijn allen op hun allerzachtst gingen zingen sprongen de tranen in mijn ogen”, aldus Brouwer.

Volgens hem „was het bepaald niet vanzelfsprekend” dat het bestuur medewerking aan een film zou verlenen. „Als je nagaat dat vele leden van het koor, uit overtuiging, niet eens televisie hebben, is dat ook wel begrijpelijk. Maar met deze film wil ik een beeld neerzetten, een monument. Een monument voor gewone mensen, muzikaal gezien amateurs, die samen in een groter geheel, een nieuwe dimensie creëren. Die met een combinatie van muzikale bescheidenheid en innerlijke overtuiging een geest kunnen oproepen. Een geest waartoe zij zich verplichten. Waar zij hun lot aan verbinden; de geest van Hallellujah.”

Verder valt het volgende artikel te lezen op de site van het Urker Mannenkoor:

Première film over Urker Mannenkoor in Tuschinski

Het voelde die middag een beetje onwennig. Urker klederdracht in Theater Tuschinski in Amsterdam. Koorzang in ’s lands bekendste bioscoop. Toen halverwege de première door een computerfout per ongeluk een trailer van de thriller Loft werd ingestart, leek de cultuurschok even compleet. Maar dankzij het vakmanschap van filmmaker Kees Brouwer keken de leden van Het Urker Mannenkoor Hallelujah na afloop met warme gevoelens terug op de film over hun koor: ‘Tussen storm en stilte’.

Barbara Truyen, hoofd documentaires van de VPRO, noemde het beestje voor vertoning van de film gewoon bij de naam: ,,De VPRO en Urk, dat is nu niet bepaald een natuurlijke combinatie. We begrepen daarom dat er reserves waren toen het verzoek kwam om een film over Hallelujah te maken.” Er volgde een gesprek tussen koorbestuur en een afvaardiging van de omroep. ,,Het was goed dat we elkaar toen eens diep in de ogen keken. We maakten duidelijk dat we allebei voor eigen parochie preken en hebben gevraagd of het nu niet mooi zou zijn als Hallelujah ons kippenvel zou bezorgen.”

Die missie lijkt glansrijk geslaagd. De film is een eerlijk portret geworden van het koor. Diverse leden, zoals dominee Oberink, Hendrik Hoekstra, Henk Brouwer, Age Ras, Klaas Weerstand en Jan Otter worden er uitgelicht. Het levert soms ontroerende beelden op. De filmmaker, zoon van plaatsgenoot Henk Brouwer, weet door te dringen tot de ziel van het koor. Hij laat zien hoe Hallelujah verweven is met het lief en leed van de zangers. Het koor is een adempauze in een hectische tijd, een manier om geloof uit te dragen of de voedingsbodem voor de liefde. In de film blijkt ook hoe Hallelujah verbonden is met de gebeurtenissen op Urk. Zowel de zaak Dirk Post als het overlijden van brandweerduiker Lubbert Romkes komen aan bod, omdat ze direct ingrijpen in de levens van koorleden.
De kijker wordt als het ware opgenomen in het koor, maakt repetities mee en concerten. Er zijn prachtige beelden van Hallelujah in vol ornaat, maar ook van Urk en van de visserij, want om het verhaal van Henk Visser in beeld te brengen, ging de cameraploeg mee naar zee.

Filmmaker Kees Brouwer dankte het koor na afloop voor het vertrouwen. ,,Ik ben van Urk gaan houden en voel me nu iets meer Urker dan twee jaar geleden.” Volgens bestuurslid Tiemen Roos had Brouwer geschiedenis geschreven: ,,De film wordt zelfs aangekondigd in het Reformatorisch Dagblad.” Roos zei te hopen dat van de film een getuigenis mag uitgaan. Hij bood de VPRO een exemplaar van de Bijbel, in de Herziene Statenvertaling, aan.
Het koor zong na afloop twee liederen: Ecce quomodo moritur en Lichtstad met uw paarlen poorten. Voorafgaand aan de film was vanaf de trappen in de hal van Tuschinski al het Stille Nacht ten gehore gebracht.

Hallelujah, tussen storm en stilte, wordt dinsdag 4 januari uitgezonden, vanaf 20.25 uur op Nederland 2. De film verschijnt ook op dvd en bevat ook scenes die uiteindelijk niet in de film terecht zijn gekomen.

bron: http://www.urkermannenkoor.nlZingen in de Zomer - www.zingenindezomer.nl/site/index.php/video-s-van-derden/52-tv-algemeen/382-urker-mannenkoor-hallelujah-op-nederland-2 - - groen.zingenindezomer.nl(185.107.225.171) - 31-07-2021 13:28:14 Europe/Amsterdam) -